vrijdag 20 mei 2016

BEZOEK AAN HET KIPPENBEDRIJF VAN DIRK, DE PAPA VAN YARI.

's Morgens waren de kleine kuikentjes (50 000) pas toegekomen op het bedrijf.
Ze zijn dan 1 dag oud.
Dan zijn de diertjes ook nog heel rustig.
De papa van Yari gaf eerst uitleg aan ons.
Hij vertelde hoe de kuikentjes gevoederd worden. Hoe ze ook bepaalde medicijnen krijgen zodat ze bepaalde ziekten niet meer kunnen krijgen.
Tevens vertelde Dirk welke strenge controles er allemaal zijn.
Zo komt er wekelijks een dierenarts die een drietal diertjes uit de massa haalt. Hij doodt ze en snijdt ze open. Aan de ingewanden en de darmen, maar ook aan de botjes kan hij dan zien als het diertje gezond is. Ook zijn er controleurs die onaangekondigd komen inspecteren of alles in orde is en de diertjes goed gezond zijn. Tevens zijn er nog eens controles van de Delhaize en de Colruyt groep want dit zijn o.a. ketens waar de geslachte kippen verkocht worden.

We waren verwonderd dat na 4 weken de kuikentjes reeds groot genoeg zijn om als kip aan het spit verkocht te worden. Andere kippen worden 2 weken later opgehaald en naar het slachthuis gebracht om versneden te worden : kippenbillen, kippenborst, kippenvleugels enz... Eigenlijk gaat er niets verloren van de kip want de poten worden naar China vervoerd. Dat is daar een delicatesse.

Vooraleer we in de stal mochten moesten eerst onze schoenen ontsmet worden. Het is uitzonderlijk dat we eens een kijkje mochten nemen want normaal komt daar niemand zomaar binnen voor de hygiëne van de diertjes. Er zijn drie stallen op het bedrijf. In de stal waar wij in mochten zitten er bijna 25 000 kuikentjes.

Dirk legde eerst nog uit dat het in de stal heel warm zou zijn : 36° C. Er staan grote branders die zelfs een temperatuur van 600° uitblazen. Ook de vochtigheid wordt gecontroleerd. En dan zijn er nog de grote ventilatoren die voor de luchtverversing zorgen.

Het grote moment was aangebroken : in de stal gaan.
We moesten wel heel voorzichtig zijn en goed kijken waar we stapten.
We mochten wel eens een kuikentje vastnemen. Dat vonden wij wel fantastisch natuurlijk.
De meeste leerlingen wilden nog veel langer bij de kuikentjes blijven maar dat kon niet want we moesten wel nog 2 km terug naar school wandelen.

Op het einde kregen we van Yari nog een zakje met snoepjes en konden we ook haar pony even aaien.

Bedankt Dirk en Yari omdat we heel welkom waren op jullie bedrijf en natuurlijk omdat we de kuikentjes mochten vastnemen.





































zaterdag 26 maart 2016

WERELDWONDEREN DEEL 2.

De groep die de verborgen stad Petra in Jordanië behandelde maakte een mooie maquette van het klooster. Ze hadden zelfs voor ingebouwde verlichting gezorgd. Tevens maakten ze ook een verzorgde power-pointpresentatie.









Vervolgens kwam de groep van het Christusbeeld te Rio-De-Janeira in Brazilië aan bod. Dankzij Amélie die het Christusbeeld al bezocht heeft en over zeer goede informatie (reisboekjes) beschikte konden zij een power-point tonen die rijkelijk met informatie gevuld was. Deze groep knutselde het Christusbeeld in witte klei. Dat was niet zo eenvoudig maar is uiteindelijk toch gelukt. 










De laatste groep bestudeerde de Chinese Muur. Zij maakten op school in de computerklas hun presentatie. Het is ongelooflijk als je beseft dat die de stenen muur met verdedigingstorens meer dan 6000 km lang is. Dit is de afstand van hier naar Amerika over de Atlantische Oceaan en dan nog eens tot aan Washington. 






Nogmaals een dikke proficiat aan de kinderen die dit groepswerk schitterend gedaan hebben. 

Niemand van de leerlingen wou het laatste wereldwonder behandelen : Chichen Itza. De belangrijke stad van de Maya's op het schiereiland Yucatan in Mexico. Daarom zal ik dit zelf aan de kinderen voorstellen na de Paasvakantie. Een korte synthese van al deze wereldwonderen krijgen ze op papier. 
Daarmee sluiten we het aardrijkskundig thema af. De leerlingen zullen terug een aantal richtlijnen krijgen hoe ze dit kunnen studeren voor de volgende toets van W.O. (die zal pas in de 2de week na de Paasvakantie zijn).

Ik wens iedereen een zalige, deugddoende vakantie toe (zonder huiswerk !). 
Vooral genieten, veel buiten spelen, voor sommigen op reis gaan, dat staat nu op het programma.

Met vriendelijke groeten, 
meester Paul.